Rokitnik zwyczajny, czy taki zwyczajny?
Rokitnik zwyczajny, czy taki zwyczajny?

Kto zna Rokitnik?
Rokitnik zwyczajny znany jest także pod nazwami oblepicha (tak nazywa się go w Rosji) lub rzadziej rozmarynowiec.Nazwa łacińska wywodzi się od dwóch greckich słów: hippos, co znaczy koń i phao-błyszczeć. Według starogreckich przekazów, to właśnie gałązkami rokitnika pokrytymi owocami karmiono chętnie konie, by te  miały siłę oraz lśniącą, zdrową sierść.
To ciernisty, dobrze rozbudowany krzew lub niewysokie drzewko, zwykle rośnie do wysokości 4-6 m, korzenie sięgają 12m. Kwiaty rokitnika są niepozorne i pojawiają się wraz z liścmi.U schyłku lata na krzewach zaczynają dojrzewać owoce-zazwyczaj owalne, rzadziej kuliste z pestką w środku.Mają kolor ciemnopomarańczowy i bardzo gęsto oblepiają gałązki.

Tam, gdzie rośnie rokitnik.
Najczęściej krzew ten spotyka się w zieleńcach i parkach, rośnie na nasypach kolejowych, skarpach, słonecznych wzniesieniach i skrajach lasów, ulubionym miejscem wyrastania rokitnika są tereny nadmorskie-linia brzegowa Bałtyku.Dużo rzadziej można podziwiać ten krzew u podnóża gór.Często robi się z niego żywopłoty.

Zupełnym rekordzistą w uprawie i przetwarzaniu rokitnika jest Ałtaj.Krzew ten tworzy tam całe lasy.Mnóstwo dziko rosnących krzewów tego gatunku występuje na terenie całej Syberii.W Rosji uprawia się go na powierzchni 4000 hektarów.

Właśnie z Ałtaju trafiają do nas najwartościowsze przetwory z owoców rokitnika, a także najlepszy olej o szerokim zastosowaniu zarówno w medycynie jak i kosmetyce.

Skarbnica witaminy C.
Owoce rokitnika zaliczane są do najzdrowszych owoców znanych człowiekowi.Według niektórych źródeł potrafią zmagazynować w swoim składzie 190 różnych związków aktywnych biologicznie. Wszystkich witamin może zawierać aż 14. Pod względem bogactwa witaminy C wśród wszystkich owoców dzikich jego owoce ustępują tylko róży.Odmiany wyhodowane na Ałtaju mogą zawierać aż 1400mg witaminy C. Owoce rokitnika gromadzą 10 razy więcej witaminy C niż pomarańcze oraz kilkanaście razy więcej niż cytryny.Rokitnik posiada też witaminę E, owoce zawierają jej około 4 razy więcej niż pestki słonecznika.Mają tu więc przewagę nad wszystkimi owocami jagodowymi.Posiadają w swym składzie witaminy z brupy B, oraz rutynę i witaminę K.
Rokitnik słynie rónież z bogactwa biopierwiastków, których doliczono się aż 24. Naliście tej znajdują się: magnez, fosfor, wapń, żelazo, cynk, molibden, miedź, krzem, bor, mangan.

W składzie jego owoców stwierdzono wartościowe flawonoidy ( kwercytyna, kemferol, izoramnetyna), antocyjany, katechiny, garbniki, kwasy organiczne, cukry, tróterpeny, pektyny.

Dodaje sił witalnych.
Po leki i przetwory z owoców rokitnika najczęściej sięga się, kiedy pojawia się problem z przeziębieniem lub grypą, co zawdzięcza się bogactwu witaminy C. Niewiele osób wie, że w czasach II wojnie światowej ususzone owoce tego krzewu spożywano zamiast tabletek witaminy C.Owoce rokitnika opóźniają też proces starzenia się organizmu, aktywnie neutralizują wolne rodniki, pomagają odtruć organizm z metali ciężkich i szkodliwych metabolitów.Przywracają siły witalne i regenerują organizm.Są zalecane osobom ciężko pracującym także w szkodliwych warunkach (np.hutnicy, górnicy, pracownicy przemysłu chemicznego i petrochemicznego).Regularna kuracja przetrworami z rokitnika pomaga łatwiej odzyskać równoiwagę psychiczną, po długotrwałym stresie i przeżyciach psychicznych.

Duża zawartość witaminy E w owocach tego krzewu, czyni je skutecznym lekiem opóźniającym proces odkładania się w naczyniach krwionośnych blaszek miażdżycowych.

Nadzieja w leczeniu nowotworów.
Według najnowszych żródeł owoce rokitnika zapobiegają nowotworom, bowiem zawierają mnóstwo związków o potwierzdonym działaniu przeciwrakowym (kwas ursolowy, proantocyjanidyny, katechiny).Te same związki chronią organizm przed mutagennym wpływem promieniowania UV.Są nieocenione po przebytych zabiegach radio i chemioterapii, gdyż sprawnie potrafią przywrócić w organiźmie równowagę biologiczną.Dodajmy jeszcze,że przetwory z rokitnika podawano z dobrym skutkiem ludziom, którzy doznali napromieniowania po wybuchu elektrowni w Czarnobylu, natomiast olejem tłoczonym z jego owoców leczono trudne do opanowania poparzenia popromienne.

Żródło:
Zbigniew T.Nowak-" Zielony detoks- jak rośliny lecznicze wymiatają z organizmu wolne rodniki i gwarantują długie życie".Fronda Warszawa 2017r.

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl